Серафим Тодоров

 

Единственият българин и един от малкото в света, обявен за най-добър боксьор на планетата и носител на купа „Ръсел“, както и на купа „Денисов“ за най-добър боксьор на Европа. Трикратен европейски шампион, трикратен световен шампион за аматьори и трикратен шампион на турнир „Странджа“. И до днес остава последният боксьор, побеждавал американеца Флойд Мейуедър в боксов мач.

Серафим Симеонов Тодоров, известен и като Сарафа, е роден на 6 юли 1969 година в град Пещера. Влиза за първи път в спортната зала, когато е само на 10 години. Още на 12 г. взима купата „Максим Мишев“ в Пещера. На 15 г. го взимат в младежкия национален отбор. На 17 г. става европейски шампион. За няколко години се отличава като един от най-успешните български боксьори за всички времена.

Състезателната му кариера преминава през ДФС Пещера - 1980-1988, ЦСКА - 1988-1989, Спортен клуб „Славия“ - 1990-1996.
На Летните олимпийски игри в Атланта през 1996 г. Тодоров побеждава Флойд Мейуедър, състезател по бокс, непобеден в професионалната си кариера. Печели сребърен олимпийски медал, след като на финала е победен от тайландеца Сомлук Камсинг. За олимпиадата и сбъсъка е Мейуедър Серафим Тодоров казва: „След мен той няма загуба вече 18 години. Взима десетки милиони на мач. Наистина беше елитен боксьор, американците си го гласяха за олимпийски шампион. Аз го спрях. След мача с него ми предложиха да се бия за тях. След победата ми двамата тръгнахме към допинг контрола и тогава се появиха най-големите им промоутъри и мениджъри в бокса. Поискаха да подпиша договор с тях, но аз отказах. Заявих им, че ще продължа да се състезавам за България.
Мейуедър вървеше след мен. След като аз им отказах, те веднага дръпнаха него. Аз бях много по-добър от него. Истината е, че той не притежаваше моите качества и талант, и това бе видимо. Това, че отказах да остана в Америка, даде шанс на Флойд да стане това, което е. Такава е истината.“ През цялата си професионална кариера Мейуедър няма нито една загуба
- 49 победи от 49 мача. В последната си среща при аматьорите Флойд претърпя поражение от българската легенда Серафим Тодоров. И това се случва на полуфинал на Олимпийските игри в Атланта през 1996 година. Серафим Тодоров е убеден, че животът му е щял да протече по друг начин, ако в момента в който е на върха на славата си не е отказал на мениджърите от САЩ и Австралия, които го искат за състезател в професионалния бокс.
Успехите, които постига на други олимпийски игри също са забележителни - 5 място на олимпиадите в Сеул през 1988 г. и в Барселона през 1992 г.
В кратък период от живота си живее, тренира и се състезава за Турция.
Неговият син Симеон Тодоров е тренирал децата от волейболния отбор в град Пазарджик. Брат му Стефан Тодоров също е бил състезател по бокс.
През 2019 г. има една нестандартна изява - снима се в игралния филм „Снимка с Юки“, където играе ролята на бащата на Асенчо. Там си партнира с Руши Виденлиев, японската актриса Кики Сугино и носителя на „Оскар“ Димитър Маринов, като всички признават артистичния му талант.
Серафим Тодоров е трикратен европейски шампион
- 1986 за юноши, 1989 и 1991 г. за мъже, и трикратен световен за аматьори - в категория до 54 кг през 1991 и в категория до 57 кг - 1993 и 1995. Легендарният боксьор е и трикратен шампион на Международния боксов турнир „Странджа“
- 1989, 1993 и 1996. Два пъти е избиран за „Спортист №1 на България“ в годините 1991 и 1993. И до ден днешен Серафим Тодоров остава последният боксьор, победил най-великия в историята на бокса - американеца Флойд Мейуедър.
Серафим Тодоров е най-големият световен боксьор през 90-те години - през 1993 г. е обявен за най-добър боксьор на планетата. Той е сред най-успешните български боксьори за всички времена.

Посещения

Bulgaria 70.8% Bulgaria
United States of America (the) 13.1% United States of America (the)
China 5.3% China
Germany 2.6% Germany
Canada 2.0% Canada
Russian Federation (the) 1.0% Russian Federation (the)

Total:

29

Countries
0983
Today: 6
This Month: 116
Total: 983