Ренета Камберова

 

Само за седем години - от 2010 до 2016, второто поколение „Златни момичета“ донася на България 81 медала.

Ренета Петрова Камберова е родена на 12 септември 1990 г. в град Пазарджик. Започва да се занимава е художествена гимнастика от 7-годишна възраст при треньорите Емилия Воденичарова и Величка Петрова.

В националния отбор нейни индивидуални треньори са Жоржета Атанасова, Ели Чамишка, Даниела Велчева, Теодора Стоянова. Като част от ансамбъла по художествена гимнастика тренира при Илиана Раева, Ина Ананиева, Мариела Пашалиева, Даниела Велчева.
Ренета Камберова определя влизането си в националния отбор по художествена гимнастика на България през месец октомври 2009 г. като най-важният момент в развитието на спортната кариера. Вече е една от любимите „златни момичета“ по художествена гимнастика и в следващите 7 години става част от световния спортен елит.
Начало на блестящата спортна кариера на Ренета Камберова е Световното първенство в Москва през 2010 г. и завоюваният бронзов медал на 5 обръча.
Следва големият успех от Световното първенство в Монпелие през 2011 година, когато националният отбор по художествена гимнастика с участието на Ренета Камберова печели златен медал на 3 ленти и 2 обръча. На това първенство отборът завоюва и бронзов медал в многобоя с 5 топки.
В период от седем години - от 2010 до 2016, гимнастичките донасят на България 81 медала от Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства, както и Световни купи, като впечатляващата статистика на отбора включва:
- 8 златни медала от Световни купи многобой (Каламата 2011, София 2011, 2012 и 2013, Минск 2014, Ташкент 2015)
- 2 спечелени Гран При турнира (Москва 2015 и 2016)
- 60 медала от Световни купи (2010-2016)
- 2 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала от Световни първенства;
- 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала от Европейски първенства;
- световни шампиони финал на обръчи и ленти, както и бронзови медалисти в многобоя и на съчетание с топки от Световното първенство в Монпелие, Франция 2011
- абсолютни световни шампиони - многобой от Световно първенство в Измир, Турция 2014
- шампиони финал на бухалки от Европейското първенство в Баку, Азербайджан 2014
- вицесветовни шампиони в многобоя на Световното първенство в Щутгарт, Германия 2015
- бронзови медалисти на Олимпийските игри в Рио де Жа-нейро, Бразилия 2016
На олимпийските игри в Лондон 2012 отборът се класира на 6 място, но като резултат броят точки е равен с петото място и е дадена сериозна заявка за последвалите големи спортни успехи.
Ренета Камберова спечелва абсолютна Световна титла през 2014 г., която е първа за България след 18-годишна пауза.
Две години по-късно стъпва на най-голямата спортна почетна стълбичка - на Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 българският отбор по художествена гимнастика завоюва бронзов медал в многобоя. Българските момичета донасят много радост на публиката първо с изпълнението си с пет ленти. Грациите изпълняват чисто композицията си „Ювиги Хан“ по музиката Георги Андреев и получават оценка 17.700 точки.
След това ансамбълът изпълнява прекрасно и композицията с два обръча и три чифта бухалки. Съчетанието, поставено по филмовата музика от „Матрицата“, е оценено с 18.066 точки.
Гимнастичките ни, водени от треньора Ина Ананиева, стават втори след първото изиграване, когато всички лидери допускат грешки. На изключително оспорвания финал българките събират общ сбор от 35.766 точки. Точно толкова точки получава и отборът на Испания, който взима сребърните медали заради по-високата оценка за изпълнение.
„Исках момичетата да играят така, както играха. - сподели треньорът на националния отбор Ина Ананиева минути след официалното връчване на медалите в многобоя. - Толкова сме щастливи, че накрая успяхме да вземем и медал от Олимпиада, само той ни липсваше“.
Българската треньорка Нешка Робева казва: „Състезанието беше невероятно, а конкуренцията - изключителна. Като знаем през какво преминаха тези деца, този бронзов медал има цвета на златото“.
След като получават бронзовите си медали капитанът на националния ансамбъл Михаела Маевска обявява, че това е било последното състезание за нея, Ренета Камберова, Християна Тодорова и Цветелина Найденова: „Наистина, сега вече можем да кажем, че успяхме да сбъднем мечтата си - да вземем медал от Олимпиадата. Толкова сме щастливи, че дори не можем да го опишем. Излязохме днес и оставихме сърцата си на терена, играхме като истински лъвове. Играхме и за удоволствие“.

Ренета Камберова завършва висше образование в Националната спортна академия - „Треньор по художествена гимнастика“ през 2018 г„ а през 2019 г. защитава магистратура „Спортна журналистика“. Втора магистратура защитава във Варненския свободен университет - „Мениджмънт на спорта“ през 2021 г.
От 2020 година е избрана за член на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.
В спортната си кариера получава десетки признания, сред които 3 пъти победител в конкурса „Жена на годината“ в категория „Спорт“ (2011, 2014, 2016), 3 пъти победител в анкетата „Спортист на годината“ (2011, 2014, 2016) в категорията „Отбор на годината“.
Носител е на наградата „Достоен българин“, многократен носител на наградата „Спортен Икар“, 17 пъти победител в анкетата „Отбор на месеца“.
Получава награда за особен принос в развитието на българската култура, наука и изкуство от сдружение „България си ти“, 3 пъти е победител в анкетата „Синя Коледа“, отбор на годината на церемонията „Нощта на шампионите“. Тя е лице на ACES Европейски столици в кампанията „Без оправдания“.
През 2011 година е отличена е Почетен знак на Столична община.
Включва се в множество кампании - благотворителни и такива, целящи популяризиране на здравословен начин на живот. Подкрепя каузи за събиране на средства за деца в нужда.
През 2017 г. Ренета Камберова поема управлението на спорта в Пазарджик. Председател е на сдружение Младежки спортен клуб „Пазарджик спортува“. От 2019 година е общински съветник.
Признание за положените усилия за развитието на спорта в града през последните няколко години е избирането на Пазарджик за „Европейски град на спорта 2020“, значителен принос за което има Ренета Камберова.
Удостоена е със званието „Почетен гражданин на Пазарджик“ през 2017 г. и е най-младата личност, носител на това отличие.

powered by social2s
Joomla templates by a4joomla