Николай Пешалов

 

Николай Пешалов е една от живите легенди в световните щанги - носител на 4 медала, които са от 4 поредни олимпиади. За България Пешалов има сребърен и бронзов медал от Олимпиадите в Барселона и Атланта, а за Хърватска - олимпийска титла от Сидни и бронзов медал от игрите в Атина. Подобрява 4 световни рекорда за мъже.

Николай Славеев Пешалов е роден на 30 май 1970 г. в град Ветрен, област Пазарджик. С вдигане на тежести започва да се занимава от 1983 година при постъпването в Спортно училище „Георги Бенковски“ - Пазарджик, под ръководството на треньора Живко Чакъров. В клуб „Хебър“ - Пазарджик тренира в годините 1982-1989. Когато е ученик в IX клас е изтеглен в Централното спортно училище „Олимпийски надежди“ - София. За една година става майстор на спорта и започва да тренира в юношеския национален отбор при Емилиян Янков и Михаил Савов.
Заслужил майстор на спорта става през 1989 година. Същата година е избран и за Спортист №1 на ДФС „Хебър“.
Като войник в ЦСКА тренира при Андон Николов в периода 1989-1991, а след това в „Славия“ - София.
През 1997 г. след победата си на европейското първенство в Риека той остава в Хърватска е намерението да работи в страната като треньор. Дори подписва договор е немски клуб. Постиженията му в залата обаче са впечатляващи и местната централа му предлага паспорт. Документът е готов само след три месеца. За Хърватска има три европейски титли.
Феноменално и запомнящо се е участието на Николай Пешалов, вече състезаващ се за Хърватска, на европейското първенство в София през 2000 година, когато става шампион, а досегашният първенец на Стария континент Севдалин Минчев - негов подгласник. Пешалов събира в двубоя 325 кг, Минчев 322,5 кг, а Наим Сюлейманоглу - 310 кг. За Пешалов това е втора победа над
Сюлейманоглу, когото е победил на европейското в Будапеща през 1992 г. В зала „Универсиада“, където се провежда състезанието, сензацията се усеща още в първото движение - изтласкването. В него Сюлейманоглу не успява два пъти на 142,5 кг и е изпреварен от Пешалов (147,5 кг) и Минчев (145 кг). Очакванията, че Сюлейманоглу ще навакса в изтласкването рухват, след като той успява отново само в първия си опит - на 170 кг. Борбата остава между Пешалов и Минчев. И двамата правят европейски рекорд - 177,5 кг, но титлата в двубоя в категория 62 кг е за Николай Пешалов, а Минчев остава със златото в движението, тъй като е със 100 грама по-лек. Така двама щангисти побеждават легендарния Наим Сюлейманоглу на европейското в София и развенчават мита за непобедимостта на Джобния Херкулес.
Олимпийската му титла от Сидни 2000 е първата във вдигането на тежести за Хърватска. В Сидни става и трикратен световен шампион. Със сребърния медал от Атина 2004 Николай Пешалов става най-успешният спортист на Хърватска от Летни олимпийски игри.
В историята на спорта има само четирима щангисти, които са спечелили 4 олимпийски медала. И един от тях е българин. Макар че Николай Пешалов взима два от тях от името на Хърватска, това по никакъв начин не може да отнеме от заслугите на българската школа по вдигане на тежести, която изгражда този уникален атлет до ниво, с което да спечели олимпийска, три световни и осем европейски титли. Името му е в пантеона на най-големите в този спорт. Редом е до американеца Норберт Шамански (злато от Хелзинки 1952, сребро от Лондон 1948 и бронз от Рим 1960 и Токио 1964), германеца Рони Велер (злато от Барселона 1992, сребро от Атланта 1996 и Сидни 2000, и бронз от Сеул 1988) и Пирос Димас (злато от Барселона 1992, Атланта 1996 и Сидни 2000, и бронз от Атина 2004) - това са другите щангисти с по 4 отличия от олимпийски игри.
Николай Пешалов е обявен за спортист на годината на Хърватска през 2000 година. Награден е с хърватската Държавна награда за спорт „Франьо Бучар“ през 2000 година.
Със звание „Почетен гражданин на община Септември“ е
удостоен през 2001 година.
След четвъртата си олимпиада, Николай Пешалов прекратява бляскавата си състезателна кариера и започна да предава своя опит на младите спортисти като треньор.
Президент е на хърватската федерация по вдигане на тежести.

powered by social2s
Joomla templates by a4joomla