Лиляна Васева

 

Гинка Гюрова и Лиляна Васева спечелват първия медал за България и за град Пловдив от световно първенство по гребане - сребърен.

Лиляна Илиева Васева е родена на 12 август 1955 г. в село Величково, област Пазарджик.

Стартира в гребането под ръководството на Милка Кулева, треньор в Армейско физкултурно дружество „Тракия“ - Пловдив. Първият успех идва на Републиканското първенство на езерото Панчарево, където отборът по гребане с участието на Лиляна Васева спечелва сребърен медал. Отново сребърен медал е завоюван от българската лодка с участието на Лиляна Васева на XI Международна регата Панчарево през 1973 г. Началото е поставено и следват множество златни медали и отличия от Републикански първенства и гребни регати.
През 1975 г. отборите ни по гребане печелят първите медали за България от световно първенство. В Нотингам (Англия) гребците ни взимат 4 медала. Гинка Гюрова и Лиляна Васева спечелват първия медал за България и за град Пловдив от световно първенство по гребане. Среброто е за четворката с кърмчия в състав Гинка Гюрова, Лиляна Васева, Рени Йорданова, Мария Модева и рулеви Капка Панайотова. Най-бързи са германките. В класирането по медали при жените България е на 3-то място, след ГДР и СССР. При мъжете сребро печелят Георги Георгиев и Валентин Стоев на двойка без кърмчия. Българите са 6-ти в класирането по медали.
Големият успех идва на олимпийските игри в Монреал (Канада) през 1976 г. Сребърен медал завоюва четворката с кърмчия в състав: Гинка Гюрова, Лиляна Васева, Мария Модева, Рени Йорданова и рулеви Капка Йорданова. Стартират с победа във втората серия с 3:20.98 мин. Това отрежда на българките директно класиране на финала. Във финала българската лодка завършва на второто място и печели сребърните медали след 3:48.24 мин Лодката на ГДР в състав - Габриел Кюн, Андреа Курт, Карин Метце, Бианка Шведе печели златния медал с 3:45.08 мин. Трети завършват представителките на СССР - Людмила Крохина, Галина Мишенина, Ана Пашока, Надежда Севостоянова с 3:49.38 мин. В класирането по нации България е трета след ГДР и СССР Лиляна Васева е многократна републиканска шампионка и призьорка от международни регати. Класира се на второ място на турнира „Дружба’84“, алтернативна регата на Олимпийските игри в Лос Анджелис, САЩ.
Между 1980 г. и 1983 г. е треньор по гребане в родния клуб Армейско физкултурно дружество „Тракия“ (Пловдив).
През 2019 г. в Пловдив е открита алеята на олимпийските медалисти, която се намира на Гребната база - Гинка Гюрова и Лиляна Васева са сред 46 спортисти от града, спечелили 52 медала - 11 златни, 21 сребърни и 20 бронзови. Портрет и информация за техните спортни постижения са включени и в постоянната експозиция на спортна зала „Васил Левски“ - Пазарджик, открита през 2021 г.

powered by social2s
Joomla templates by a4joomla