Гинка Гюрова

 

Гинка Гюрова и Лиляна Васева спечелват първия медал за България и за град Пловдив от световно първенство по гребане - сребърен.

Гинка Кръстанова Гюрова е родена на 15 април 1954 г. в с. Симеоновец, област Пазарджик. Отрано започва да се занимава със спорт, като първоначално тренира бягане и висок скок. Премества се да живее в град Пловдив, където учи в Техникум по хранително-вкусова промишленост. Там е забелязана от Милка Кулева, треньор в Армейско физкултурно дружество „Тракия“ - Пловдив, и е привлечена в отбора по гребане през 1970 г. Цялата й състезателна кариера е свързана само с дружество „Тракия“ - Пловдив.

Успехът идва още след първата година тренировки - на Републиканското първенство на езерото Панчарево отборът по гребане девойки старша възраст с участието на Гинка Гюрова спечелва бронзов медал. Това е само началото и тепърва следват множество златни медали от Републикански първенства и гребни регати. След завършване на средното образование Г. Гюрова участва на контролни състезания в София и след показаните добри резултати е приета в националния отбор по гребане.
Първото голямо състезание, в което участва, е Световното първенство по гребане за жени в Люцерн, Швейцария през 1974 година. Това е първото световно първенство за жени изобщо в историята на този спорт. Лодките са осморки, а българският отбор се класира на осмо място.

След това състезание през 1975 г. отборът се трансформира в два отбора с две лодки. Официалното название е четворка разпашна с рулеви.
През 1975 г. отборите ни по гребане печелят първите медали за България от световно първенство. В Нотингам (Англия) гребците ни взимат 4 медала. Гинка Гюрова и Лиляна Васева спечелват първия медал за България и за град Пловдив от световно първенство по гребане. Среброто е за четворката с кърмчия в състав Гинка Гюрова, Лиляна Васева, Рени Йорданова, Мария Модева и рулеви - Капка Панайотова. Най-бързи са германките. В класирането по медали при жените България е на 3-то място, след ГДР и СССР. При мъжете сребро печелят Георги Георгиев и Валентин Стоев на двойка без кърмчия. Българите са 6-ти в класирането по медали.
Големият успех идва на олимпийските игри в Монреал (Канада) през 1976 г. Сребърен медал завоюва четворката с кърмчия в състав: Гинка Гюрова, Лиляна Васева, Мария Модева, Рени Йорданова и рулеви Капка Йорданова. Стартират с победа във втората серия е 3:20.98 мин. Това отрежда на българките директно класиране на финала. Във финала българската лодка завършва на второто място и печели сребърните медали след 3:48.24 мин. Лодката на ГДР в състав - Габриел Кюн, Андреа Курт, Карин Метце, Бианка Шведе печели златния медал е 3:45.08 мин. Трети завършват представителките на СССР - Людмила Крохина, Галина Мишенина, Ана Пашока, Надежда Севостоянова е 3:49.38 мин. В класирането по нации България е трета след ГДР и СССР
През 1978 г. в Нова Зеландия Гинка Гюрова става четвърта на двойка без кърмчия, а в Блед, Словения, през 1979 г. е шеста в същата лодка.
На Олимпиадата в Москва през 1980 г. четворката Гинкт Гюрова, Марийка Модева, Рита Тодоров, Иска Велинова и Надя Филипова - рулеви отново завършва на второто място. Лиляна Васева този път не е в състава. Българките печелят серията си и се класират за финала след 3:26.75 мин. Във финала, както четири години по-рано първи завършва лодката на ГДР (Рамена Камхейм, Силвия Фрьолих, Ангелика Ноак, Роми Саалфедг и Кристен Вензел) с резултат 3:19.27 мин. Българките остават втори с 3:20.75 мин. Трети завършват представителките на СССР (Мария Фадейева, Галина Шоветникова, Марина Студнева, Светлана Семьонова, Нина Черемишина) е 3:20.92 мин.
Малко след олимпиадата в Москва Гинка Гюрова приключвт състезателната си кариера.

Завършва Националната спортна академия „Васил Левски“. Десет години работи като методист, а по-късно и заместник-председател на клуба по кану-каяк в дружество „Тракия“. В периода 2003-2009 г. е главен експерт в отдел „Спорт“, началник отдел „Спорт“ и директор Дирекция „Спорт и младежки дейности“ към Община Пловдив.
Участва в организирането и провеждането на световни първенства и регати на Гребния канал в Пловдив.
През 1976 г. след олимпиадата в Монреал Гинка Гюрова е наградена с орден "Червено знаме на труда“, отличена е и с Почетен знак на град Пловдив.
След олимпиадата в Москва е наградена с орден „Народна Република България“ - III степен и медал „За спортна слава“ - II степен.
Присъдено й е званието Почетен гражданин на Пловдив през 2003 г.
През 2019 г. в Пловдив е открита алеята на олимпийските медалисти, която се намира на Гребната база - Гинка Гюрова и Лиляна Васева са сред 46 спортисти от града, спечелили 52 медала - 11 златни, 21 сребърни и 20 бронзови. Портрет и информация за техните спортни постижения са включени и в постоянната експозиция на спортна зала „Васил Левски“ - Пазарджик, открита през 2021 г.

powered by social2s
Joomla templates by a4joomla