Георги Георгиев

Първият и засега единствен българин печелил титлата на най-престижния джудо турнир в света - Гран При Париж 2006 г.

Георги Ангелов Георгиев е роден на 30 януари 1976 г. в град Пазарджик. Тук започва кариерата му с първи треньор Иван Филипов. Завършва средно образование в СОУ „Г. Бенковски“ - Пазарджик, а по-късно висше образование в Националната спортна академия „Васил Левски“ - София.

За спортното развитие на Георги Георгиев допринасят треньорите Иван Филипов, Величко Серев, Симеон Ценев и Илиан Недков, по-късно негов личен треньор става Симеон Ценев. Сред първите големи успехи е спечелването на сребърен медал в категория 65 кг на Детския олимпийски фестивал в Хага, Холандия, през 1993 г.
Георги Георгиев влиза в националния отбор по джудо през 1993 г., а в годините 1994-2010 е състезател на ЦСКА.
На олимпиадата в Сидни през 2000 г. Георги Георгиев има реални шансове за медал, но резултатът от двубоя е определен със съдийско решение е 2:1 и нашият спортист остава на 9-13 място.
Заявката за олимпийски медал вече е дадена и наистина става реалност на следващата олимпиада в Атина през 2004 г., когато Георги Георгиев спечелва бронзов медал по джудо в категория 66 кг.
„Безспорно олимпиадата е най-големият връх в кариерата на спортиста. Стъпиш ли там - чувството е съвсем различно. - признава Георгиев. - Спомням си Атина 2004, сякаш беше вчера. Бях супер подготвен, много спокоен и много сигурен. Първата среща с грузинеца, който бе №1 в световната ранглиста, беше най-трудна. Имах две загуби от него, но на най-важното състезание взех реванш. След това спечелих срещу европейския шампион от Турция. На полуфинала обаче загубих от японеца - подцених ситуацията, имаше спорен момент и съдията трябваше да решава... Медалът от олимпиада с нищо друго не може да бъде сравнен.“
След приключване на състезателната си дейност Георги Георгиев се насочва към треньорската кариера, където също постига големи успехи със своите възпитаници. Пет години в периода 2010-2015 е старши треньор на националния ни отбор по джудо. За тези години той и помощникът му Свилен Скерлев създават стабилно ядро, от което излизат спортисти със сериозна подготовка. Още първата година националният отбор печели 7 медала от европейски и световни първенства. И днес неговите възпитаници продължават успешната си спортна дейност и дават сериозна заявка за успехи на големи спортни първенства и олимпиади.
В началото на 2015-а година решава да се откаже от треньорската си дейност в националния отбор, за да се концентрира върху клубната работа в родния град, където се грижи за над 100 деца - президент и старши треньор е на Спортен клуб „Кодокан" в Пазарджик.

Георги Георгиев е назначен за директор на новото Спортно училище в Пазарджик. Избиран е за общински съветник в продължение на 4 мандата и е председател на Постоянната комисия „Образование, вероизповедания, наука, деца, спорт, туризъм“ в Община Пазарджик.
Три пъти получава наградата „Спортен Икар“ за „Достойно представяне“ на фондация „Български спорт“ - през 2003, 2004 и 2006 г.
Бронзовият медалист от олимпиадата в Атина е определен за джудист №1 на България за 2004 г. на Българската федерация по джудо.
В анкетата на „Нове холдинг“ е класиран на осмо място сред 10-те най-добри спортисти на България през 2004 г.
За Спортист на годината на клуб ЦСКА е обявен през 2004 и 2006 г. Няколко пъти получава приза „Треньор на годината“.
Георги Георгиев е отличен през 2021 г. е приз „Най-добър директор“ в категория „Средно училище, гимназия“ от кмета на град Пазарджик Тодор Попов по повод 24 май - Ден на българската просвета, култура и славянска писменост.
Със званието „Почетен гражданин на Пазарджик“ е удостоен през 2004 г.

powered by social2s
Joomla templates by a4joomla